top of page

Prioriteringsmodel for et ambitiøst, men balanceret liv.


Vi lever i en tid, hvor effektivitet er blevet et mål i sig selv. Det handler ofte om at klare mest muligt på kortest tid og konstant optimere vores dagligdag. Kalenderen skal være fuld, to-do-listen uendelig, og alle små “lufthuller” skal fyldes ud. Men i længden kan ingen holde til det.


Der er ingen tvivl om, at det moderne effektivitets-samfund har givet os mange fordele: Vi kan arbejde mere fleksibelt, levere højere kvalitet på kortere tid og bruge data til at optimere vores præstationer. Men bagsiden af medaljen er en massiv trivselskrise. Stress, udbrændthed og følelsen af utilstrækkelighed præger i dag både arbejds- og privatlivet for mange. Vi skal ikke kun være effektive; vi skal også være perfekte – og helst hele tiden.


Den evige jagt på effektivitet er tydeligvis ikke opskriften på et godt liv. Men hvad gør man så, når man har store drømme, der kræver effektivitet, samtidig med at man ønsker at leve balanceret og bæredygtigt? Noget, man kan holde til, indtil man går på pension, måske som 69- eller 70-årig?


Jeg blev nysgerrig på, om der findes metoder og modeller, der kan balancere tankegangen om effektivitet med ønsket om at leve et balanceret liv. Jeg har derfor sat mig for at finde en prioriteringsmodel, som kan skabe fremdrift mod mine drømme, men samtidig tage højde for min egen trivsel og energi. Ærligt talt, det er næsten et "blue ocean"-område, for der er ikke meget derude. I hvert fald ikke noget, jeg har fundet.


Og hvis det ikke findes – ja, så må man jo selv i gang!


Dette er, hvad der er kommet ud af en længere refleksion over, hvordan det ville se ud, hvis jeg prioriterede både min trivsel og mine langsigtede mål. Her får du et værktøj, som måske kan hjælpe dig med at finde den balance, vi alle søger: en simpel prioriteringsmodel, der tager udgangspunkt i både trivsel og langsigtet succes. Den er særligt velegnet til dig, der styrer din egen tid – fx hvis du er selvstændig og oplever, at fritid og arbejde nemt flyder sammen.


Men inden jeg forklarer modellen, er der nogle bagvedliggende tanker, du bør kende:

Jeg tror ikke på, at vores trivsel alene påvirkes af enten arbejde eller privatliv. Det er som regel en kombination af mange faktorer, og derfor tager denne matrix også udgangspunkt i det samlede liv, både arbejde og fritid.


Tanken er, at du tager din daglige to-do-liste – uanset om der står “præsentation til bestyrelsen,” “vasketøj,” eller “referatskrivning” – og plotter disse punkter ind i prioriteringsmodellen. For mig fungerer det bedst at udfylde den hver morgen for en enkelt dag ad gangen.


Du skal plotte dine daglige opgaver ud fra to dimensioner:

  • Trivselsfaktor (x-aksen): Hvor meget bidrager en opgave til din trivsel? Her er det en god idé at have en idé om, hvad trivsel betyder for dig. Brug måske fem minutter på at skrive stikord ned om din egen definition af trivsel.


  • Vigtighed for fremtidig succes (y-aksen): Hvor vigtig er opgaven for at nå dine langsigtede mål og drømme?


Med de to dimensioner kan du placere dine opgaver i én af fire kategorier, som hjælper dig med at prioritere:


Lad os kigge nærmere på de fire kategorier:


  1. Nærende prioriteter (høj fremtidig succes, høj trivsel)

    Dette er opgaverne, der virkelig er værd at investere tid og energi i. De bidrager både til dine langsigtede mål og din trivsel her og nu. Det kan være strategisk planlægning, kreativt arbejde eller udviklingsopgaver, der motiverer og inspirerer dig – de opgaver, der bringer dig i flow eller involverer folk, der løfter dit humør.


    Handling: Gør disse til dine hovedprioriteter. Brug regelmæssigt tid på dem, og sørg for, at de fylder godt i din kalender.


  2. Sunde afbræk (lav fremtidig succes, høj trivsel)

    Her finder vi de opgaver eller aktiviteter, der måske ikke direkte bidrager til dine mål, men som styrker din trivsel og giver dig energi. Det kan være hobbyer, fysisk aktivitet, en tur i naturen eller små pauser, der hjælper dig med at genoplade og undgå udbrændthed.


    Handling: Brug disse til at skabe balance og afbræk i din dag. De er dine pauser, din tid til at trække vejret og lade op. Selvom de ikke fører dig direkte mod et mål, gør de dig mere robust og reducerer stress.


  3. Strategiske ofre (høj fremtidig succes, lav trivsel)

    Her har vi opgaver, der er vigtige for din fremtid, men som ikke nødvendigvis bidrager til din trivsel. Det kan være opgaver med lange deadlines, krævende projekter eller opgaver, der kræver intensivt fokus.


    Handling: Disse opgaver er nødvendige, men sørg for, at de ikke fylder det hele. Sæt grænser for, hvornår du arbejder intensivt på dem, men lad dem ikke stjæle al din tid. Personligt starter jeg dagen med et strategisk offer, mens energien er høj.


  4. Drænende opgaver (lav fremtidig succes, lav trivsel)

    Dette er opgaver, som hverken bidrager til din fremtid eller trivsel. De gavner hverken dine mål eller dit velvære. Det kan være møder uden udbytte eller administrativt arbejde, der kunne have været delegeret.


    Handling: Minimer, automatiser eller delegér disse opgaver, hvor muligt. De spilder din tid og energi og bør fylde så lidt som muligt i dit skema.


Hvordan jeg bruger modellen:

Når jeg har plottet dagens opgaver ind, bliver det ofte tydeligt, at der mangler sunde afbræk, og at der er for mange drænende opgaver. Opgaven bliver så at finde nogle sunde afbræk og at se, om jeg kan delegere, fjerne eller automatisere nogle af de drænende opgaver. Bare det at stille sig kritisk overfor, hvorfor man laver dem, og om de kan undværes, giver ofte gode løsninger.


Jeg er også blevet glad for at skabe blokke i min kalender til forskellige typer opgaver. Typisk starter jeg dagen med et strategisk offer – her har jeg mest energi og kan nå langt på 1-2 timer. Derefter tager jeg et sundt afbræk i 20-30 minutter, fortsætter med en nærende prioritet i en times tid, og holder igen et sundt afbræk. Efter frokost tager jeg de mere drænende opgaver og forsøger at lægge sunde afbræk ind. Til sidst, når energien er lav, forsøger jeg at flette en nærende prioritet ind igen, da jeg ved, det giver energi. Men dette kræver eksperimentering for at finde den bedste løsning for én selv.


Vi skal ikke være "på" hele tiden!

Denne model kan måske virke som en lille ting, men den minder os om, at vi ikke behøver at være “på” hele tiden. Den minder os om, at det er lige så vigtigt at nære os selv som at forfølge fremtidige mål. Hvis vi konstant jager effektivitet uden at tage hensyn til vores trivsel, risikerer vi at løbe tør – for motivation, glæde og bestemt også energi.


Vi har brug for modeller, der ikke kun handler om produktivitet og mål, men også om menneskelighed og trivsel. Måske er succes ikke kun noget, vi kan måle – måske er det også noget, vi kan føle.


Hvis du kunne lide dette blogindlæg, så læs også om Ta-Da-Listen i dette blogindlæg: Fra To-Do til Ta-Da ✨

Comments


066E3FAC-EC90-4473-868E-FD4B1F3032DD.PNG

Skønt at se dig her! 

Mit håb er at kunne inspirere dig en smule og måske ændre lidt på dit verdensbillede af, hvad god ledelse er. Jeg er en "people-person"; for mig er mennesker i centrum! Men lad dig ikke narre, jeg er dybt fascineret af alle de digitale muligheder, der findes. Jeg tror blot ikke, at man kan maksimere værdien af disse muligheder uden at tage højde for de mennesker, der skal sikre, at de udnyttes fuldt ud.

Inspiration lige i indbakken?

Tak for din tilmelding

bottom of page